معرفی روش دلفی

اساساً دلفي نامي داده شده به يك سري فرآيند ارتباطي ساختارمند است كه جهت ابراز و اصلاح نظرات يك گروه كه معمولاً متخصصان هستند به كار مي رود. این روش بر پاية نظرات شهودي متخصصان قرار دارد و در آن يك گروه از متخصصان پس از ابراز نظرات خود در مورد يك مسئله مشخص، به اجماع دست مي يابند. روش دلفی با اين هدف ابداع شده است كه حداكثر استفاده را از نظرات گروهي به عمل آورده و ناسازگاري را به حداقل برساند. مشخصاً نمي توان گفت كه تنها يك روش دلفي وجود دارد، بلكه گونه هاي مختلفي با كاربردهاي متنوع از اين روش ارائه شده است. با این وجود، در اين مطلب كه در روش دلفي بررسي نظر متخصصان در دو يا چند مرحله انجام مي شود و هر مرحله مورد بررسي قرار گرفته و نتايج آن به عنوان بازخورد به اعضاي شركت كننده ارائه مي شود اتفاق نظر وجود دارد. بدين ترتيب، پاسخ متخصصان و ديدگاه آنان از مرحله دوم تحت تأثير نظرات همكاران شركت كننده در تحقيق كه از مرحله اول گردآوري شده قرار مي گيرد.

روش هاي تحليل داده ها برحسب هدف مطالعة دلفي، ساختار مراحل، نوع سوالات و اعضاي شركت كننده متفاوت است. در این ویدیو، ارزیابی اجماع از طریق سه معیار بررسی می شود، که عبارتند از: میانه (Median) بزرگتر یا مساوی 4، دامنه بین چارکی (IQR_ Interquartile range) کوچکتر یا مساوی 1، و انحراف معیار کوچکتر از 1. برای بررسی میزان توافق کلی و اجماع میان اعضا ضریب کندال دبلیو (Kendall’s W) بزرگتر یا مساوی 5/0 به عنوان معیار توقف مراحل دلفی در نظر گرفته می شود. در این ویدیو برای محاسبه معیارها از نرم افزار spss استفاده شده است.

برای مشاهده ویدیو بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

من آزاده مهری هستم، دکتری آمایش محیط زیست. امیدوارم این آموزش برای شما مفید بوده باشه. برای دیدن آموزش های بیشتر در زمینه محیط زیست، ارزیابی و آمایش سرزمین، سامانه اطلاعات جغرافیایی، و نرم افزارهای تخصصی و مورد نیاز رشته محیط زیست در کانال یوتیوب عضو شوید.